carousel1 carousel2 carousel3 carousel4 carousel5

  

Lyro aligner

ΜΕΤΑΞΥ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑΣ

Τι πιο ωραίο από ένα πλατύ χαμόγελο με ολόασπρα δόντια και φρέσκια αναπνοή; Αυτό όμως, δεν είναι και τόσο εύκολο. Τα δόντια χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα που πρέπει να τους δίνουμε αλλιώς πολύ σύντομα θα μας εγκαταλείψουν!

Το πιο σημαντικό μέρος της φροντίδας των δοντιών είναι το βούρτσισμα.

Αυτό πρέπει να γίνεται, σύμφωνα με ειδικούς, για 2 λεπτά, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα. Σημαντικό στο βούρτσισμα είναι να μην γίνεται πολύ δυνατά διότι αυτό μπορεί να προκαλέσει κοκκίνισμα των ούλων και ευαισθησία των δοντιών.

Επίσης για σωστό βούρτσισμα θα πρέπει να κρατείτε την οδοντόβουρτσα σας σχεδόν οριζόντια και η σωστή κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθεί είναι: από το σημείο που συναντούνται τα δόντια με τα ούλα, προς το τέλος των δοντιών. Δηλαδή από πάνω προς τα κάτω στην άνω γνάθο και από κάτω προς τα πάνω στην κάτω γνάθο.

Για πραγματικά υγιή και όμορφα δόντια δεν φτάνει να βουρτσίζετε μόνο την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών (αυτήν που φαίνεται)! Πρέπει οπωσδήποτε να βουρτσίζετε και την εσωτερική επιφάνεια, με ακριβώς τον ίδιο τρόπο όπως και την εξωτερική.

H μόνη διαφορά είναι ότι θα πρέπει να κρατάτε την οδοντόβουρτσα σας κάθετη (κρατώντας την οριζόντια θα είναι πολύ δύσκολο να πετύχετε ένα καλό καθάρισμα).Σημαντικό είναι επίσης να καθαρίζεται και η γλώσσα έτσι ώστε να απομακρύνονται τα βακτήρια που βρίσκονται σ’ αυτήν. Για να την καθαρίσετε, κινείστε την οδοντόβουρτσα σας απαλά μπρος και πίσω επάνω της.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό το βούρτσισμα;
Με το βούρτσισμα απομακρύνεται η λεγόμενη οδοντική πλάκα που είναι ένα λεπτό διάφανο στρώμα. Αυτό σχηματίζεται πάνω στα δόντια και αποτελείται από υπολείμματα τροφών και μικροβίων. Η οδοντική πλάκα μπορεί στη συνέχεια να εξελιχτεί σε τερηδόνα.

 

Ποιός δεν έχει ξανακούσει για την πολύ γνωστή τερηδόνα; Είναι η πιο συχνή πάθηση των δοντιών. Τα βακτήρια στο στόμα χρησιμοποιούν τους υδατάνθρακες από τις τροφές που καταναλώνουμε και παράγουν ένα οξύ. Με αυτό το οξύ, σιγά σιγά διαλύουν την αδαμαντίνη και αργότερα και την οδοντίνη οπότε δημιουργούνται μικρές τρυπίτσες στην επιφάνεια των δοντιών. Αυτές λοιπόν είναι οι πολύ γνωστές «τρύπες» στα δόντια!

Είναι γνωστό ότι το να τρώμε φαγητά που περιέχουν πολλή ζάχαρη, είναι ο κυριότερος λόγος που προκαλεί την τερηδόνα. Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι πιο σημαντικό είναι το πόσο συχνά και το πότε τρώτε ζάχαρη, παρά το πόση!

Όσες πιο πολλές φορές την ημέρα τρώτε τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη, τόσο περισσότερα οξέα δημιουργούνται συνεχώς και απειλούν την αδαμαντίνη των δοντιών σας. Τα σκληρά ζαχαρωτά και οι κουφέτες για τον λαιμό είναι πολύ βλαβερές για τα δόντια επειδή λιώνουν πολύ σιγά στο στόμα με αποτέλεσμα η ζάχαρη να μένει ακόμη περισσότερη ώρα σ’αυτό.

Βέβαια θα ήταν άδικο και μάλλον αδύνατο (!) να μας απαγορεύσει κανείς τα γλυκά αλλά υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να βοηθήσουμε λίγο την κατάσταση.

Διαβάστε τα πιο κάτω για να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε όταν τρώτε γλυκά αλλά και κάποιες γενικές πληροφορίες για την καλύτερη προστασία των δοντιών:

  • Πρώτο και καλύτερο, να βουρτσίζετε τα δόντια σας αφού φάτε κάποιο γλυκό. Αυτό πλέον είναι πολύ γνωστό!
  • Να μην τρώτε πολλές φορές την ημέρα γλυκά. Καλή ιδέα είναι να καθορίσετε πως θα τρώτε ας πούμε μόνο μια φορά την ημέρα κάτι γλυκό.
  • Προτιμότερο είναι να τρώτε το γλυκό αμέσως μετά από το μεσημεριανό επειδή τότε παράγεται περισσότερο σάλιο, το οποίο απομακρύνει τη ζάχαρη και τα μικρόβια.
  • Το να τρώτε γλυκά πριν κοιμηθείτε είναι ότι χειρότερο μπορείτε να κάνετε στα δόντια σας, ειδικά εαν δεν τα βουρτσίσετε αμέσως μετά, διότι τη νύκτα παράγεται πολύ λίγο σάλιο.
  • Εαν δεν μπορείτε να πλύνετε τα δόντια σας μετά από το φαγητό, (επειδή δεν βρίσκεστε στο σπίτι για παράδειγμα) είναι καλά τουλάχιστον να ξεπλένετε το στόμα σας με νερό.
  • Σε οποιαδήποτε υπεραγορά κι αν πάτε θα προσέξετε ότι δεν υπάρχει μόνο ένα είδος οδοντόβουρτσας και ένα είδος οδοντόπαστας αλλά πάρα πολλά διαφορετικά. Ανάλογα με τα δόντια του ο καθένας μας διαλέγει οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα που να είναι σωστά για τον ίδιο.Για να επιλέξετε κι εσείς σωστά την οδοντόβουρτσα και την οδοντόπαστα σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας.
  • Κάτι άλλο που απασχολεί πολλούς από εμάς είναι η λευκότητα των δοντιών. Τα δόντια έχουν μια ελαφρά κιτρινωπή απόχρωση, άλλων πιο έντονη και άλλων λιγότερη.Υπάρχουν τώρα διάφορες οδοντόπαστες που υπόσχονται πιο λευκά δόντια. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι η υπερβολική χρήση τέτοιων οδοντόπαστων ή η χρήση μιας πολύ ισχυρής τέτοιας οδοντόπαστας, μπορεί να βλάψει τα δόντια σας παρά να τα κάνει πιο όμορφα.Γι' αυτό, εάν πραγματικά νομίζετε πως θέλετε πιο άσπρα δόντια, σας συμβουλεύουμε να μιλήσετε με τον οδοντίατρο σας πριν κάνετε οτιδήποτε.Για να είναι υγιεινά τα δόντια μας, δεν αρκεί μόνο μια καλή οδοντόβουρτσα, η κατάλληλη οδοντόπαστα και μια ¨θεραπεία λεύκανσης¨. Πρέπει τακτικά να πηγαίνετε στον οδοντίατρο, όσο απαίσιο κι αν ακούγεται αυτό διότι είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της φροντίδας των δοντιών.Κι αν πράγματι φροντίζετε εσείς καλά τα δόντια σας στο σπίτι δεν θα πρέπει να έχετε κανένα φόβο όταν φτάσει η ημέρα του ραντεβού σας με τον οδοντίατρο!