carousel1 carousel2 carousel3 carousel4 carousel5

  

Lyro aligner

ΕΡΩΤΗΣΗ: είμαι έγκυος και ο Γιατρός μου συνέστησε να επισκεφθώ κάποιον Οδοντίατρο προκειμένου να προβώ σε έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών μου. Θα πρέπει να το κάνω;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οπωσδήποτε! Η εγκυμοσύνη αποτελεί το χειρότερο δυνατό χρόνο για να αμελήσετε την υγεία των δοντιών και των ούλων σας. Οι έγκυες γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε παθήσεις των ούλων κι αυτό οφείλεται στις ορμονικές ανακατατάξεις (αύξηση οιστρογόνων και προγεστερόνης) που πραγματοποιούνται σε όλη αυτή την περίοδο. Κατά τη διάρκειας της εγκυμοσύνης μπορούμε να καταγράψουμε με προσοχή τη στοματική σας υγεία και να εφαρμόσουμε τα κατάλληλα προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα ώστε να την προασπίσουμε.

Θα προβούμε σε σχολαστικό επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών σας και θα σας συμβουλέψουμε κατάλληλα για να διατηρήσετε τη στοματική σας υγεία σε υψηλά επίπεδα. Μπορείτε επίσης να μας απευθύνετε οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία σας έχει δημιουργηθεί σχετικά με αυτή την τόσο ευαίσθητη περίοδο της ζωής σας. Η διατήρηση καλής στοματικής υγείας συμβάλλει στην εξασφάλιση μίας καλής εγκυμοσύνης και τη γέννηση ενός υγιούς παιδιού.

ΕΡΩΤΗΣΗ: ποιες θα είναι οι πιθανές συνέπειες εάν παραμελήσω την υγιεινή του στόματός μου;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, μία μόλυνση στο στόμα μιας εγκύου μπορεί υπό ορισμένες συνθήκες να προκαλέσει μία αλυσίδα γεγονότων τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα μέχρι και πρόωρο τοκετό, θέτοντας έτσι την υγεία του εμβρύου σε κίνδυνο. Το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι η ουλίτιδα, ειδικά στα πρώτα στάδια, δεν προκαλεί ενοχλήματα. Έτσι η ασθενής δεν την αντιλαμβάνεται τόσο εύκολα. Σε μεγάλο ποσοστό, το μοναδικό ίσως σύμπτωμα είναι η αιμορραγία κατά το βούρτσισμα των δοντιών, γεγονός όμως που συχνά περνά απαρατήρητο ή αγνοείται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τελικά στην απώλεια ενός ή περισσοτέρων δοντιών.
Χαρακτηριστικά οι παλιοί λέγανε, δίκην αστείου αλλά ίσως με δόσεις αλήθειας, ότι μία έγκυος γυναίκα χάνει ένα δόντι για κάθε μωρό που φέρνει στον κόσμο!


ΕΡΩΤΗΣΗ: είμαι έγκυος αλλά υποφέρω από πονόδοντο εξαιτίας ενός κατεστραμμένου δοντιού. Τι θα πρέπει να κάνω; Μπορώ να το σφραγίσω ή πρέπει να το βγάλω; Όλες αυτές οι οδοντιατρικές εργασίες δεν είναι επικίνδυνες για την εγκυμοσύνη μου;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: καταρχήν θα πρέπει σίγουρα να επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο και να φροντίσετε να τον ενημερώσετε για την ύπαρξη της εγκυμοσύνης σας αν δεν είναι ορατή! Αν δεν κάνετε τίποτα και παίρνετε απλώς παυσίπονα για να εξουδετερώσετε τον πόνο μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες από τα φάρμακα, ιδίως αν είστε στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας. Ο οδοντίατρος μπορεί να τοποθετήσει κάποια αναλγητική ουσία στο δόντι ώστε να σταματήσει να σας ενοχλεί. Ανάλογα με την έκταση της τερηδονικής βλάβης μπορεί να σας συστήσει το σφράγισμα του δοντιού ή αν η καταστροφή είναι μεγάλη, την εξαγωγή του. Συνήθως είναι προτιμότερο, έστω και για ψυχολογικούς λόγους, να αναβάλλεται η μόνιμη θεραπεία για το δεύτερο τρίμηνο ή ακόμη και μετά τον απογαλακτισμό. Αν όμως κρίνει ότι η παρουσία της φλεγμονής μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση σοβαρότερων προβλημάτων στην γενική σας υγεία τότε θα πρέπει να προβεί σε άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση. Δύο στοιχεία που θα πρέπει να προσεχτούν ιδιαίτερα είναι να μην ληφθεί ακτινογραφία του δοντιού σας για να μην ακτινοβοληθείτε άσκοπα και να μην σας χορηγηθεί μεγάλη δόση αναισθητικού. Αν κατορθώσετε να πραγματοποιήσετε την έμφραξη χωρίς αναισθητικό τότε είστε ακόμη πιο ασφαλής. Καλό είναι να συνεννοηθεί με τον Γυναικολόγο που σας παρακολουθεί ώστε να πληροφορηθεί επακριβώς για την κατάσταση της υγείας σας, ιδίως αν η θεραπεία του δοντιού περιλαμβάνει και λήψη κάποιου φαρμάκου (πχ αντιβιοτικού).

ΕΡΩΤΗΣΗ: μπορώ με ασφάλεια να κάνω λεύκανση των δοντιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: είναι προτιμότερο να αναβάλετε τη λεύκανση για μετά τον τοκετό ή ακόμη καλύτερα μετά τον απογαλακτισμό. Οι λευκαντικοί παράγοντες, δηλαδή οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη λεύκανση των δοντιών σας μπορεί να σας βλάψουν. Δυστυχώς δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πλήρως με μελέτες εάν είναι ή όχι απόλυτα ασφαλείς και για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο να μην το ρισκάρετε. Αυτό ισχύει και για την περίπτωση λεύκανσης στο ιατρείο. Βέβαια, ο οδοντίατρος θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να απομονώσει τους γύρω ιστούς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες να διεισδύσει ο λευκαντικός παράγοντας στον οργανισμό σας. Παρόλα αυτά, επειδή πάντα υπάρχει ένας μικρός παράγοντας κινδύνου, σας συνιστώ να περιμένετε.