carousel1 carousel2 carousel3 carousel4 carousel5

  

Lyro aligner

Η υγεία του στόματος δεν σημαίνει απλά ένα όμορφο χαμόγελο. Η κατάσταση του στόματος αποτελεί καθρέφτη της γενικής σας υγείας. Η παραμέλησή της μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό σας.

Οι φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας μπορούν να επηρεάσουν ζωτικά όργανα όπως η καρδιά (αύξηση της πιθανότητας καρδιακής προσβολής, βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα κ.λ.π.), το στομάχι (διαταραχή της πέψης) και αυξάνουν τον κίνδυνο να προσβληθείτε από καρκίνο του στόματος.Η γενική μας υγεία και η υγεία του στοματογναθικού συστήματος είναι αλληλένδετες, υπό την έννοια ότι η υπονόμευση της μίας μπορεί να επιδρά αρνητικά στην άλλη και αντιστρόφως. Ένα παράδειγμα για να κατανοήσετε τη συσχέτιση αφορά τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας σύμφωνα με την οποία στα απονευρωμένα δόντια παραμένουν τοξίνες εντός των ριζών ανεξάρτητα από την ποιότητα θεραπείας από τον Οδοντίατρο, οι οποίες σύμφωνα με μερικούς ερευνητές μπορεί να σχετίζονται σοβαρά με την πιθανότητα εμφάνισης καρδιοπαθειών και ορισμένων μορφών καρκίνου. Φαίνεται πως όσο περισσότερο παραμένουν τα απονευρωμένα δόντια στη στοματική κοιλότητα τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες έκθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος σε κίνδυνο.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: ποια είναι η κροταφογναθική διάρθρωση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι ένα είδος άρθρωσης, δηλαδή ένωσης, η οποία εξυπηρετεί ως σύνδεση μεταξύ της κάτω γνάθου και του κρανίου. Διαθέτουμε δύο κροταφογναθικές διαρθρώσεις, μία από κάθε πλευρά. Η κάτω γνάθος δεν αποτελεί πραγματικό τμήμα του κρανίου αλλά μάλλον μία ξεχωριστή ανατομική οντότητα η οποία κυριολεκτικά "κρέμεται" από ένα σύνολο μυών, τενόντων και συνδέσμων.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: τι σημαίνει δυσλειτουργία της κροταφογναθικής

διάρθρωσης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η δυσλειτουργία της κροταφογναθικής διάρθρωσης είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε ορισμένες διαταραχές στις αρθρώσεις των γνάθων (σαγονιών) ή στους μύες που ελέγχουν τις κινήσεις τους. Όταν οι ενώσεις αυτές υποφέρουν από μία δυσλειτουργία, μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα, όπως:

1. Θορύβους κατά τη μάσηση και γενικότερα τις κινήσεις των γνάθων. Η ύπαρξη θορύβου είναι αρκετά συχνό φαινόμενο στον γενικό πληθυσμό. Εάν δεν παρατηρείται κανένα άλλο σύμπτωμα, η περίπτωση μπορεί να χρειάζεται περαιτέρω θεραπευτική αντιμετώπιση.

2. Πόνος στις αρθρώσεις ή γύρω από αυτές. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της μάσησης, της ομιλίας, κατά το χασμουρητό ή το πρωί κατά την αφύπνιση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και να εμφανιστεί αυτόματα.

3. Περιορισμένη κινητικότητα της γνάθου ή το λεγόμενο "κλείδωμά" της.

4. Σταδιακά μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, πόνους στα αυτιά ή ακόμη και ιλίγγους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: γιατρέ τώρα με άγχωσες!! Δεν υπάρχει τίποτε θετικό να μου πεις;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βεβαίως! Τα καλά νέα είναι ότι όταν η δυσλειτουργία αυτή εντοπιστεί από έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο Οδοντίατρο, τα περισσότερα, αν όχι όλα από τα παραπάνω συμπτώματα, υποχωρούν ή εξαφανίζονται. Τα άσχημα νέα είναι ότι το άγχος που νιώθετε είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες αυτής της δυσλειτουργίας! Θα πρέπει οπωσδήποτε να το αποβάλλετε, με ή χωρίς φαρμακευτική υποβοήθηση (μυοχαλαρωτικά κ.λ.π.).

ΕΡΩΤΗΣΗ: πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η δυσλειτουργία;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή και ποικίλλουν σε βαρύτητα. Ο κάθε ασθενής είναι μία εντελώς ξεχωριστή περίπτωση και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Η ενδεδειγμένη θεραπεία εξαρτάται από μία αλυσίδα αλληλοεξαρτώμενων παραγόντων. Θα πρέπει να γίνεται ενδελεχής έλεγχος πριν προχωρήσουμε σε οποιοδήποτε μέτρο θεραπείας.

Αυτό που μπορώ προκαταβολικά να σας πω είναι ότι μια προσωρινή πλαστική συσκευή που είναι γνωστή ως νάρθηκας και τοποθετείται πάνω στα δόντια, συχνά, αλλά όχι πάντοτε, έχει καλά αποτελέσματα στη μείωση του πόνου και των συμπτωμάτων. Θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι η θεραπεία της δυσλειτουργίας είναι συχνά δύσκολη και μακροχρόνια και αυτό οφείλεται στα πολλαπλά, και πολλές φορές "ασαφή" αίτια που την προκαλούν.