carousel1 carousel2 carousel3 carousel4 carousel5

  

Lyro aligner

Για να είστε πάντα περήφανες για το χαμόγελό σας, η λύση είναι μία. Δόντια καθαρά, υγιή και λαμπερά! Μπορεί με τα χρόνια, τις κακές διατροφικές συνήθειες και τα μικρόβια, η όψη της οδοντοστοιχίας σας να μην είναι άριστη. Έχετε, ωστόσο, τη δυνατότητα να προλάβετε τα προβλήματα. Στα πιο συνηθισμένα οδοντιατρικά προβλήματα συγκαταλέγονται η τερηδόνα και η ουλίτιδα. Η τερηδόνα είναι μια πάθηση των σκληρών ιστών του δοντιού και θεωρείται η κυριότερη αιτία καταστροφής των δοντιών. Η προσβολή των δοντιών μπορεί να αρχίσει από τη νηπιακή ηλικία, με τα γνωστά δυσάρεστα επακόλουθα. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι το 80-90% των παιδιών έχουν δόντια χαλασμένα. Η τερηδόνα καταρχήν προσβάλλει την εξωτερική επιφάνεια του δοντιού, δηλαδή την αδαμαντίνη, στη συνέχεια επεκτείνεται στην οδοντίνη και τελικά φθάνει στον οδοντικό πολφό. Κύρια αιτία για τη δημιουργία της είναι η οδοντική μικροβιακή πλάκα, η οποία περιέχει δισεκατομμύρια μικρόβια τα οποία προσκολλώνται πάνω στα δόντια και απομακρύνονται μόνο με το σωστό βούρτσισμα. Αν το δόντι δεν σφραγιστεί έγκαιρα, η τερηδόνα δημιουργεί φλεγμονή και απόστημα στην άκρη της ρίζας του δοντιού.

Αν ο οδοντίατρος σας πει ότι έχετε ουλίτιδα, αυτό σημαίνει ότι πάσχετε από φλεγμονή των ούλων. Πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο (από ουλίτιδα πάσχουν 9 στους 10 ενήλικες) που πλήττει κυρίως τις μεγάλες ηλικίες και τις γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης. Στη σχισμή ανάμεσα στο δόντι και στα ούλα μαζεύονται υπολείμματα τροφών. Αν δεν βουρτσίζουμε τακτικά τα δόντια μας, τα υπολείμματα αυτά παραμένουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε μένουν μικρόβια τα οποία προκαλούν φλεγμονή στα ούλα, τη λεγόμενη ουλίτιδα. Τα βασικά χαρακτηριστικά είναι το πρήξιμο των ούλων, το έντονο κόκκινο χρώμα και η αιμορραγία κυρίως κατά το βούρτσισμα, με τη χρήση οδοντογλυφίδας κ.λ.π. Παράγοντες που συντελούν στη δημιουργία ουλίτιδας είναι : η κληρονομικότητα, η πέτρα, η οδοντική πλάκα, οι μολύνσεις, η εγκυμοσύνη με τις ορμονικές αλλαγές, η εμμηνόπαυση, το κάπνισμα και η μεγάλη χρήση οινοπνευματωδών ποτών. Για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα αρκεί να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας κάθε 6 μήνες.

 

Οδοντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν δυστυχώς πολλά παιδιά. Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα που διενεργήθηκε από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, το 75% των παιδιών στην Ελλάδα δεν βουρτσίζουν καθημερινά τα δόντια τους. Επίσης, το 75% των παιδιών 15 ετών έχουν πάνω από τρία δόντια κατεστραμμένα λόγω τερηδόνας, ενώ 8 στους 10 εφήβους δε χρησιμοποιούν νήμα και 1 στους 3 δεν επισκέπτεται σε τακτική βάση τον οδοντίατρο. Τα δυσάρεστα αποτελέσματα της τριετούς έρευνας αποδεικνύουν ότι το επίπεδο ενημέρωσης του πληθυσμού παραμένει χαμηλό όπως εξάλλου και η εκπαίδευση των γονέων.

Όπως σε όλες τις νόσους, έτσι και στις νόσους του στόματος, η πρόληψη είναι πάντοτε προτιμότερη της θεραπείας. Τα δόντια μας είναι δυνατόν να διατηρηθούν υγιή για όλη μας τη ζωή, αρκεί να τα φροντίζουμε σωστά. Η πιο γνωστή μέθοδος καταπολέμησης της οδοντικής πλάκας είναι το βούρτσισμα με λοξή φορά και οριζόντιες κινήσεις, το οποίο πρέπει να γίνεται με μια μικρή βούρτσα που να φθάνει σε όλα τα δόντια. Τέλος, οι κινήσεις σας πρέπει να είναι απαλές, χωρίς βιασύνη.